Dubbele Bitcoin-spending in het wild gezien

BitMEX Research heeft een Bitcoin-transactie ontdekt die volgens haar dubbel is uitgegeven… ter waarde van 21 dollar.

Transactie geïdentificeerd ter waarde van 0.00062063 BTC of ruwweg $21

BitMEX Research heeft een verdachte dubbel-spende transactie geïdentificeerd ter waarde van 0.00062063 BTC of ruwweg $21 – en het lijkt geen geval te zijn van die populaire replace-by-fee wallet hack.

Op 20 januari merkte BitMEX’s ForkMonitor op dat „meerdere blokken werden geproduceerd op hoogte 666833.“ BitMEX Research tweette:

Er was een muf Bitcoin-blok vandaag, op hoogte 666.833. SlushPool heeft F2Pool verslagen in een race.

Het lijkt erop dat er een kleine dubbele uitgave van ongeveer 0,00062063 BTC ($21) is gedetecteerd.

Een uur later schreef BitMEX Research het verweesde blok toe aan een RBF-transactie, waarbij een onbevestigde transactie wordt vervangen door een nieuwe overdracht tegen een hogere vergoeding. ForkMonitor heeft sindsdien echter zijn advies bijgewerkt om te zeggen: „Er zijn geen (RBF) bumps gedetecteerd.“

Twitter-gebruiker en Australische pleitbezorger

Twitter-gebruiker en Australische pleitbezorger van BSV Eli Afram merkte de „gemengde berichten“ van BitMEX Research op, en beweerde dat de dubbel-bestede transactie reden tot bezorgdheid zou moeten zijn, ondanks de kleine waarde:

„Dus het lijkt erop dat er een daadwerkelijke Double-Spend heeft plaatsgevonden op BTC… Niet een RBF (replace-by-fee), maar een daadwerkelijke dubbele uitgave. Een luttele 22USD… maar – dit had 22miljoen kunnen zijn.“

Satoshi Nakamoto’s Bitcoin Whitepaper wordt gecrediteerd voor het oplossen van het double-spend probleem in 2009. De uitdaging om ervoor te zorgen dat een gedecentraliseerd netwerk autonoom kan verifiëren dat dezelfde munten niet meer dan één keer zijn overgemaakt, had eerdere pogingen tot digitaal geld gedwarsboomd.

In juli ontdekte het cryptobeveiligingsbedrijf ZenGo dat verschillende populaire Bitcoin-portemonnees dubbel waren uitgegeven. Terwijl de portemonneefabrikanten actie ondernamen om het misbruik aan te pakken, waarschuwde Hayden Otto, een voorstander van Bitcoin Cash, dat de kwetsbaarheid inherent zou kunnen zijn aan de ‚replace-by-fee‘ functionaliteit van BTC. Hij had hetzelfde lek al eerder uitgebuit in een virale video.